Olej czy macerat?

Często spotykam się z określeniem olej nagietkowy, olej z centelli czy olej (olejek) marchewkowy. Czym właściwie są te produkty skoro ani nagietek, ani wąkrota azjatycka ani tym bardziej marchew nie są roślinami oleistymi (takimi, w których tłuszcze stanowią co najmniej 15% suchej masy masy)? Wszystkie wspomniane surowce to maceraty czyli olejowe ekstrakty z roślin. Tak więc bazą jest olej (słonecznikowy, oliwa z oliwek), w którym rozpuściły się składniki zawarte w roślinie. Istotna jest informacja z jakiej części rośliny zrobiono macerat gdyż inne substancje znajdą się w wyciągu z kwiatów, a inne z korzenia. Nie bez znaczenia jest też rodzaj zastosowanego oleju. Dlatego też na opakowaniu maceratu powinien znajdować się skład INCI. Poprawna nazwa maceratu powinna zawierać łacińską nazwę rośliny (np. Heliantus Annus), część z której pozyskano olej (np. seed) oraz określenie „oil”. Informacja o roślinie, z której otrzymano macerat powinna zawierać nazwę łacińską rośliny (np. Calendula Officinalis), część którą poddano maceracji (np. flower) oraz określenie „extract”.
Przykładowe, znalezione w sieci maceraty:
Olej marchewkowy – Skład INCI: Helianthus Annus Seed Oil, Daucus Carota Sativa
Olej nagietkowy – Skład INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil and Calendula Officinalis Flower Extract
Olej z centella asiatica – Skład INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Centella Asiatica Extract

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *