Dowiedz się jak zrobić żelową maseczkę ogórkową (Receptura 4.)

Żelowa maseczka ogórkowa

Dzisiaj czwarta część ogórkowego zawrotu głowy czyli żelowa maska.

Maska ma za zadanie nawilżyć i wygładzić naskórek. Pod maskę można zastosować serum olejowe.

Surowce do zrobienia maski

Ja użyłam nieklarowanego soku z ogórka ale jeśli nie lubisz mętnych płynów użyj tylko klarownej fazy (sok z ogórka musi odstać co najmniej 12 godzin, koniecznie w lodówce). Nieklarowany tonik należ wstrząsnąć przed użyciem. Pozostałe surowce znajdziesz w swojej szafce kuchennej (mąka kartoflana) lub kupisz w dowolnym sklepie z surowcami kosmetycznymi

Sposób przechowywania i stosowanie

Maskę najlepiej przechowywać w ciemnym słoiczku w lodówce. Jako produkt na bazie świeżych owoców maska jest bardzo podatna na rozwój pleśni. Najlepiej stosować po umyciu i stonizowaniu skóry  twarzy. Należy nałożyć maskę na twarz, a następnie po 10 minutach zmyć ją woda lub zetrzeć ręcznikiem.

Receptura i sposób przygotowania

Obejrzyj film i przystąp do działania! Receptura pod filmem! Wolisz zrobić maskę ze mną? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!

Receptura, której wykonanie pokazuje film.

Sposób użycia. Stosować na twarz i dekolt. Nałożyć na 10 do 15 minut a następnie zetrzeć ręcznikiem lub spłukać wodą.

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 50g
A woda demineralizowana Aqua 20 10
A mąka kartoflana Starch 3,5 1,75
B woda demineralizowana Aqua 24 12
C sok z surowego ogórka Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice 12 6
C pulpa ogórkowa Cucumis sativus (Cucumber) Fruit 36 18
D glikol propylenowy Propylene Glycol 1,5 0,75
D pantenol Panthenol 1 0,5
D olej jojoba Simmondsia Chinensis Seed Oil 1 0,5
E eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 0,5 0,25
  1. Naważyć do zlewki składniki fazy wodnej A i wymieszać.
  2. Wodę z fazy B zagotować i wlać do niej fazę A. Ogrzewać ciągle mieszając do uzyskania jednolitego żelu (konsystencja „gęstego” kisielu). Żel ochłodzić do temperatury pokojowej.
  3. Dodać kolejno składniki fazy C i wymieszać.
  4. Dodać kolejno składniki fazy D i wymieszać.
  5. Dodać konserwant (faza D)
  6. Przełożyć do zdezynfekowanego słoiczka.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *