Dowiedz się jak zrobić ogórkowy krem nawilżający

Dzisiaj piąta część ogórkowego zawrotu głowy czyli ogórkowy krem nawilżający. Krem można stosować zarówno na dzień jak i na noc. Uzupełnia zabieg ogórkowy złożony z oczyszczania ogórkowym płynem micelarnym, tonizacji ogórowym tonikiem, regeneracji żelową maską ogórkową.

Surowce do zrobienia kremu ogórkowego

W przypadku kremu nie ma znaczenia czy użyjesz klarowany czy nieklarowany sok ogórkowy. Sok przed dodaniem do kremu należy ogrzać do 40 stopni celsjusza.

Sposób przechowywania i stosowanie

Krem najlepiej przechowywać w ciemnym słoiczku. Jeżeli nie dodajesz konserwantu krem należy przechowywać w lodówce. Jako produkt na bazie świeżych owoców krem jest podatny na rozwój pleśni.

Najlepiej stosować po umyciu i stonizowaniu skóry  twarzy.

Receptura i sposób przygotowania

Obejrzyj film i przystąp do działania! Receptura pod filmem! Wolisz zrobić krem ze mną? A może chcesz przygotować wszystkie kosmetyki z serii ? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!

Receptura, której wykonanie pokazuje film.

Sposób użycia. Stosować na twarz i dekolt rano i wieczorem.

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 50g
A woda demineralizowana Aqua 37,5 18,75
A glikol Propylene Glycol 3,0 1,5
B sok z surowego ogórka Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice 12 6
C Olivem 1000 (ECOSPA) Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate 8 4
D olej z nasion winogron (ECOSPA) Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil 16 8
D olej jojoba Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 4 2
D witamina E Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oi 0,5 0,25
E eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 0,5 0,25
  1. Naważyć do zlewki składniki fazy wodnej A, wymieszać i ogrzać do 75 st. C.
  2. Naważyć do zlewki składniki fazy C, wymieszać i ogrzać do 75 st. C.
  3. Wlać fazę A do fazy C i intensywnie mieszać (mikserem do mleka lub kuchennym)
  4. Dodać sok ogórkowy (faza B) ogrzany do 40 st. C i intensywnie mieszać do schlodzenia mieszaniny.
  5. Gdy krem będzie miał poniżej 40 st. C dodać miks tokoferoli (faza D) oraz konserwant (faza E)
  6. Przełożyć do zdezynfekowanego słoiczka.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *