Od czego zacząć recepturowanie kosmetyków?

Recepturowanie kosmetyków – co to takiego?

Recepturowanie kosmetyków polega na zaprojektowaniu kosmetyku (składu, działania, wyglądu) w oparciu o wybrane założenia, stworzenie prototypu, a następnie optymalizacja stworzonego produktu.

Recepturowanie dla każdego?

Czy każdy może zaprojektować świetny kosmetyk? Niestety odpowiedź brzmi – nie. Każdy może nauczyć się wykonywać kosmetyki w domu według receptur z internetu jednak do profesjonalnego recepturowania należy najpierw poznać podstawy chemii i kosmetologii.

Czy chemikowi łatwiej zostać profesjonalistą w dziedzinie recepturowania kosmetyków?

Ostatnio L. pytała mnie czy to, że jest chemikiem wystarczy aby tworzyć kosmetyki. Bycie chemikiem pomaga jednak często konieczna jest dodatkowa wiedza i umiejętności szczególnie z zakresu kosmetologii. Trzeba m. in. wiedzieć jak jest zbudowana skóra, znać składniki, które w odpowiedni sposób działają na skórę, wiedzieć jak praktycznie tworzyć różne formy kosmetyczne. Trzeba wiedzieć co to są surfaktanty, emolienty, zagęstniki, filtry UV, konserwanty i jak działają te grupy surowców. Oczywiście trzeba znać podstawy prawa w odniesieniu do kosmetyków. Często przydatna jest wiedza na temat zabiegów kosmetycznych (szczególnie gdy tworzymy kosmetyki profesjonalne). To tylko kilka koniecznych umiejętności jednak bez tego trudno samodzielnie recepturować kosmetyki. Oczywiście tego można się nauczyć i temu między innymi służą nasze kursy i szkolenia.

Od czego zacząć przygodę z tworzeniem kosmetyków?

Dużo łatwiej nauczyć się modyfikowania istniejących receptur. Robi to sporo osób w manufakturach kosmetyków, domowych laboratoriach, pasjonatów kosmetyków naturalnych. Należy znaleźć recepturę interesującego nas kosmetyku i można zmieniać najpierw rodzaj dodanych surowców kosmetycznych, a po nabraniu wprawy ilość poszczególnych składników. Skąd brać receptury (przepisy) i surowce kosmetyczne? Wpisz frazę surowce kosmetyczne w wyszukiwarkę, a znajdziesz sklepy internetowe, które udostępniają receptury do sprzedawanych surowców.

Zastanawiasz się czy możesz zająć się recepturowaniem kosmetyków? Zadzwoń lub napisz do nas aby porozmawiać o możliwościach rozwoju w tej dziedzinie.

„Niedoskonałości” surowców roślinnych

Robisz kosmetyki naturalne? Zdarzyło Ci się otworzyć słoik z surowcem tłuszczowym … a tam zbite grudy otoczone cieczą?

Wystarczy włożyć oliwę z oliwek do lodówki aby zauważyć, że na dnie pojawiają się białe grudki. Naturalne masło shea też na ogół rozwarstwia się i na dnie mamy stałą masę a na powierzchni ciecz.

Co jeśli surowiec wygląda jak na zdjęciu poniżej?

Czy to oznaka, że surowiec jest zły? Nie!

Oleje i masła roślinne zawierają frakcje, które w zależności od temperatury mogą przyjmować różny stan skupienia. Jak z takich  surowców korzystać? Przede wszystkim przed użyciem surowiec trzeba ujednolicić. Jeśli jest to oliwa przechowywana w lodówce należy ją odpowiednio wcześnie wyjąć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli to masło to trzeba ogrzać cały surowiec aby stał się płynny, a następnie albo dozować na ciepło albo ochłodzić cały czas mieszając i dozować już schłodzone masło.

A kiedy surowiec roślinny można uznać za zepsuty?

Przede wszystkim oleje roślinne źle przechowywane będą ulegać utlenianiu czyli jełczeniu. Takiego surowca nie wolno stosować gdyż produkty rozkładu mogą działać drażniąco i wywoływać stany zapalne. Jak to poznać? Przede wszystkim po zapachu gdyż jełczejący tłuszcz ma charakterystyczny zapach. Jednak przede wszystkim należy zwracać uwagę na termin przydatności surowca oraz sposób przechowywania aby nie przyśpieszać niekorzystnych zmian.

Zainteresowałam Cię tym tekstem? Na kursie: K3-Emolienty w produktach kosmetycznych dowiesz się wielu rzeczy na temat surowców tłuszczowych.  Możesz dołączyć kiedykolwiek się zdecydujesz!

 

Olej czy macerat?

Często spotykam się z określeniem olej nagietkowy, olej z centelli czy olej (olejek) marchewkowy. Czym właściwie są te produkty skoro ani nagietek, ani wąkrota azjatycka ani tym bardziej marchew nie są roślinami oleistymi (takimi, w których tłuszcze stanowią co najmniej 15% suchej masy masy)? Wszystkie wspomniane surowce to maceraty czyli olejowe ekstrakty z roślin. Tak więc bazą jest olej (słonecznikowy, oliwa z oliwek), w którym rozpuściły się składniki zawarte w roślinie. Istotna jest informacja z jakiej części rośliny zrobiono macerat gdyż inne substancje znajdą się w wyciągu z kwiatów, a inne z korzenia. Nie bez znaczenia jest też rodzaj zastosowanego oleju. Dlatego też na opakowaniu maceratu powinien znajdować się skład INCI. Poprawna nazwa maceratu powinna zawierać łacińską nazwę rośliny (np. Heliantus Annus), część z której pozyskano olej (np. seed) oraz określenie „oil”. Informacja o roślinie, z której otrzymano macerat powinna zawierać nazwę łacińską rośliny (np. Calendula Officinalis), część którą poddano maceracji (np. flower) oraz określenie „extract”.
Przykładowe, znalezione w sieci maceraty:
Olej marchewkowy – Skład INCI: Helianthus Annus Seed Oil, Daucus Carota Sativa
Olej nagietkowy – Skład INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil and Calendula Officinalis Flower Extract
Olej z centella asiatica – Skład INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Centella Asiatica Extract

Olejek czy olej?

Chęć uatrakcyjnienia deklaracji marketingowych na opakowaniu doprowadziła do kompletnego bałaganu w stosowaniu określeń olej i olejek. A przecież to dwa różne surowce i to często o bardzo różnym działaniu.
Czym więc jest olej? Jest to surowiec tłuszczowy, otrzymywany przez tłoczenie dawniej wyłącznie nasion roślin oleistych, a obecnie także nasion wielu owoców (olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej z pestek truskawek). Głównym składnikiem oleju są triglicerydy kwasów tłuszczowych. W składzie INCI dość łatwo rozpoznać oleje gdyż nazwa składa się łacińskiej nazwy rośliny, informacji o pozyskaniu z nasion oraz informacji, że jest to olej na przykład: Helianthus Annuus Seed Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Fragaria Ananassa Seed Oil.
Czym jest olejek? To skrócona nazwa olejku eterycznego, czyli produktu otrzymywanego z surowców roślinnych przez destylację z parą wodną lub wodą albo przez wyciskanie lub odwirowanie skórek owoców (to głównie w przypadku cytrusów) albo przez suchą destylację drewna (olejki dziegciowe). W skład olejków wchodzą substancje zapachowe i jest to mieszanina różnych substancji chemicznych. Nazwa INCI olejku eterycznego zawiera nazwę rośliny informację o części użytej do pozyskania i słowo „oil” na przykład: Hyssopus Officinalis Leaf Oil (olejek hyzopowy).
No dobra, powiecie, że może to nie jest jednak taki wielki problem jak ktoś powie „olejek migdałowy” zamiast olej migdałowy. W przypadku tego oleju może i nie. Ale… rozmawiałam z klientką o działaniu „olejku grapefruitowego”. Rozmowa była zupełnie absurdalna do momenty gdy okazało się, że ona mówi o oleju z pestek grapefruita, a ja o olejku eterycznym. A wyjaśniło się dopiero gdy dała mi do ręki butelkę z produktem i tam znalazłam nazwę INCI: Citrus Grandis Seed Oil.

Jeśli po tym artykule czujesz, że potrzebujesz dowiedzieć się więcej na temat olejów zapisz się na kurs K5-Emolienty. A jeśli chcesz poznać Magiczny świat kompozycji zapachowych zapraszamy na kurs K11.

Nowe kursy i szkolenia!

Już 20 listopada 2018 rusza szkolenie on-line „Surowce i formy kosmetyczne”

Agenda szkolenia:
K1EL – Surfaktanty w produktach kosmetycznych
K2EL – Zagęstniki w produktach kosmetycznych
K3EL – Emolienty w produktach kosmetycznych
K4EL – Formy produktów kosmetycznych

Cena szkolenia: 550 PLN

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji napisz: szkolenia@bewude.com.pl