Acerola jako surowiec kosmetyczny

Egzotyczne surowce kosmetyczne

Przy projektowaniu kosmetyków często sięgamy po surowce otrzymywane z egzotycznych roślin. Wykorzystuje się surowce otrzymywane z różnych części roślin: korzeni, liści, kory, nasion lub owoców. Jednym z owoców, który znalazł zastosowanie najpierw w przemyśle spożywczym, a później w kosmetycznym jest acerola.

Acerola (Malpighia emarginata)

Acerola (Malpighia emarginata) to egzotyczny owoc, który pochodzi z karaibów chociaż rośnie również w Południowej Ameryce, na południu Meksyku, na Dominikanie czy w Brazyli. Czerwony owoc, który przypomina nasze rodzime czereśnie rośnie na krzewach. Acerola  znana jest też jako wiśnia z Barbados. Jest ceniona przede wszystkim za niezwykle dużą zawartość witaminy C

Ekstrakty z aceroli

W kosmetykach wykorzystuje się głównie ekstrakty z owoców aceroli (INCI Malpighia Punicifolia (Acerola) Fruit Extract; Malpighia Emarginata (Acerola) Fruit Extract). Wykazują one efektywne działanie przeciwrodnikowe dzięki czemu chronią skórę przez fotostarzeniem. Poprawiają koloryt skóry (działają rozjaśniająco) dzięki inhibicji melanogenezy. Badania in-vitro wskazują na stymulowanie syntezy kolagenu. Dzięki tym właściwościom są polecane do kosmetyków przeciwstarzeniowych, do cery zarówno tłustej jak i suchej. Znajdują też zastosowanie w naturalnych kosmetykach rozjaśniających koloryt oraz zapobiegających powstawaniu przebarwień.

Niacynamid

Rozpoczynamy serię o składnikach aktywnych kosmetyków. Nie będą to pełne monografie jednak informacje te przybliżą możliwe działanie kosmetyków z omawianymi składnikami. Dzisiaj garść informacji o niacynamidzie.

Niacynamid jest to jedna z form witaminy B3, czyli amid kwasu nikotynowego (niacyny). Jest składnikiem rozpuszczalnym w wodzie stosowanym zarówno w tonikach jak i kremach czy produktach do włosów.

Czytaj dalej Niacynamid