Cynamonowiec w produktach kosmetycznych

Cynamon zna chyba każdy. Jest przyprawą kuchenną, którą dodaje się zarówno do dań słodkich (szarlotka!) jak i do dań mięsnych. Ten dostępny na naszym rynku to na ogół przyprawa otrzymywana z kory cynamonowca cejlońskiego. Jednak regionalnie używa się korę wielu innych gatunków. A jest w czym wybierać gdyż cynamonowce należą do wawrzynowanych, które obejmują około 250 gatunków.

W bieżącym roku ukazał się ciekawy artykuł naukowy na temat składu i właściwości cynamonowca. Artykuł An Update on Phytochemistry and Biological Activities of Cinnamomum ukazał się w Records of Natural Products Articles. Autorzy w szczególności zwrócili uwagę na lignany i butanolidy. Lignany wyizolowane z cynamonowca charakteryzują się silnym działaniem neuroprotekcyjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. dodatkowo obniżają poziom lipidów we krwi. Jednak jak zauważyli autorzy efektywność została wykazana dla większości związków jedynie w badaniach  in vitro. Wyjątkiem jest sezamina, dla której są dostępne wyniki badań zarówno in vitro jak i in vivo.

Na rynku surowców możemy znaleźć głównie ekstrakty z kory Cinnamomum Cassia i Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract oraz olejek eteryczny cynamonowy (Cinnamonum Zaylanicum Leaf Oil). W przypadku olejku nalezy pamietać o ograniczeniach w stosowaniu w kosmetykach. Warto zauważyć, że Phenethyl Alcohol jest izolowany własnie z Cinnamomum cassia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *