Receptura 3. Ogórkowy tonik

Dzisiaj trzecia część ogórkowego zawrotu głowy czyli tonik.

Tonik stosujemy aby przywrócić skórze naturalne pH, złagodzic ewentualne podrażnienia po myciu. Tak więc oprócz soku z ogórka dodatkowo w przepisie znalazła się alantoina.

Ja użyłam nieklarowanego soku z ogórka ale jeśli nie lubisz mętnych płynów użyj tylko klarownej fazy (sok z ogórka musi odstać co najmniej 12 godzin, koniecznie w lodówce). Nieklarowany tonik należ wstrząsnąć przed użyciem.

Najlepiej przechowywać płyn w ciemnej butelce gdyż jest podatny na utlenianie. Jeśli nie dodajesz przeciwutleniaczy przygotuj porcje na tydzień.

Obejrzyj film i przystąp do działania! Receptura pod filmem! Wolisz zrobić tonik ze mną? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!

 

Receptura, której wykonanie pokazuje film.

 

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 50g
A woda demineralizowana Aqua 48 24
A glikol propylenowy Propylene Glycol 2 1
A pantenol Panthenol 1 0,5
B sok z surowego ogórka Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice 47,5 23,75
C alantoina Allantoin 0,5 0,25
D biosolubilizator
(ECOSPA)
Caprylyl/Capryl Glucoside, Aqua, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Citric Acid, Polyglyceryl-6 Oleate, Sodium Surfactin 0,5 0,25
D eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 0,5 0,25
D kwas mlekowy Lactic Acid q.s. do pH 5,5
D mleczan sodu Sodium Lactate q.s. do pH 5,5
  1. Naważyć do zlewki składniki fazy wodnej A i wymieszać.
  2. Naważyć w zlewce składniki fazy D i wymieszać.
  3. Naważyć na szalce alantoinę (C)
  4. Przenieść fazę C do fazy A i wymieszać. Ogrzać do 35st. C do rozpuszczenia alantoiny.
  5. Dodać sok z ogórka (faza B) i wymieszać.
  6. Dodać kwas mlekowy i mleczan sodu do uzyskania pH ok. 5,5 (czasami nie jest to konieczne!)
  7. Przelać do zdezynfekowanej butelki.

 

Receptura 2. Ogórkowy płyn micelarny

Dzisiaj druga część ogórkowego zawrotu głowy czyli płyn micelarny.

Ja użyłam nieklarowanego soku z ogórka ale jeśli nie lubisz mętnych płynów użyj tylko klarownej fazy (sok z ogórka musi odstać co najmniej 12 godzin, koniecznie w lodówce). Nieklarowany płyn micelarny należ wstrząsnąć przed użyciem.

Najlepiej przechowywać płyn w ciemnej butelce gdyż jest podatny na utlenianie. Jeśli nie dodajesz przeciwutleniaczy przygotuj porcje na tydzień.

Obejrzyj film i przystąp do działania! receptura pod filmem! Wolisz zrobić płyn ze mną? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!


Receptura, której wykonanie pokazuje film.

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 50g
A woda demineralizowana Aqua 67,3 33,65
A glikol propylenowy Propylene Glycol 0,5 0,25
A pantenol Panthenol 0,5 0,25
B sok z surowego ogórka Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice 30 15
C biosolubilizator
(ECOSPA)
Caprylyl/Capryl Glucoside, Aqua, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Citric Acid, Polyglyceryl-6 Oleate, Sodium Surfactin 1,2 0,6
C eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 0,5 0,25
  1. Naważyć do zlewki składniki fazy A
  2. Naważyć na szalce składniki fazy C
  3. Przenieść fazę C do fazy A i wymieszać
  4. Dodać sok z ogórka (faza B) i wymieszać.
  5. Przelać do zdezynfekowanej butelki.

 

Ogórkowy zawrót głowy czyli linia kosmetyków ogórkowych DIY

Lubisz naturalne kosmetyki? No to do dzieła.

Zrobimy linię kosmetyków ogórkowych, w której będą:

  • płyn micelarny,
  • tonik,
  • maska
  • krem regenerujący.

Wszystko zielone i pachnące ogórkiem!

Zaczynamy od przygotowania soku z ogórka ale nie wyrzucamy pulpy, która pozostaje po odciśnięciu soku gdyż wykorzystamy ją do zrobienia maski. Obejrzyj krótki film o przygotowaniu surowca.


Jeśli nie lubisz mętnych płynów i toników przed przystąpieniem do przygotowania tych kosmetyków odstaw sok na noc do lodówki aby się wyklarował.

Niekonserwowany sok i pulpę przechowuj w ciemnych, szklanych pojemnikach nie dłużej niż 24 godziny.

Co cennego jest w ogórku?

W medycynie ludowej sok z ogórka stosowano do oczyszczania skóry i łagodzenia poparzeń słonecznych. Był polecany jako przeciwzmarszczkowy.

Główne składniki owocu ogórka to węglowodany, witamina C, aminokwasy (kwas glutaminowy, arginina, kwas asparginowy, leucyna, alanina, valina, izoleucyna, lizyna, tyrozyna, prolina, histydyna, metionina, tryptofan), kwas kawowy,  jony: potasu, wapnia, magnezu, żelaza,  manganu, kwas alfa-linolenowy i fosfolipidy (fragmenty ścian komórkowych), triglicerydy (w pestkach), fitosterole, kukurbitacyna (C, B, E), związki fosforu, alfa-tokoferol i beta-karoten. W zależności od źródeł pojawia się też informacja o obecności  kwasu mlekowego i kukurbitacyny D. Ekstrakty owocu ogórka (200 μg/ml charakteryzują się wartością SPF 0.67±0.54. Doniesienia literaturowe potwierdzają działanie wybielające i nawilżające emulsji z ekstraktem z owocu ogórka.

Tak więc kosmetyki z ogórkiem będą działały przeciwstarzeniowo, rozjaśniająco, będą łagodziły podrażnienia.

Pulok K. Mukherjee, Neelesh K. Nema, Niladri Maity, Birendra K. Sarkar, Phytochemical and therapeutic potential of cucumber Fitoterapia 84 (2013) 227–236

Chcesz się dowiedzieć więcej o składnikach nawilżających zapisz się na kurs o emolientach (K3EL)!

Kosmetyki DIY

Od kilku lat trwa trend na własne kosmetyki. W sumie nie widzę w tym nic złego. Czasem jedynie niepokoi mnie, że osoba, która nie ma wiedzy na temat składników, ich oddziaływania z innymi surowcami, wpływu na skórę może sobie zrobić krzywdę.

Powiecie: bez przesady!

Zgoda, jeśli robisz kosmetyki według opracowanej receptury i ściśle trzymasz się założeń nic się nie stanie. Ale znam przypadki gdy dziewczyna zastosowała więcej AHA aby lepiej zadziałało i trzymała tyle co normalnie. Poparzenia chwilę schodziły. Inna osoba nie chciała konserwantów ale zapakowała krem do słoiczka i używała przez miesiąc. Zakażenie bakteryjne leczyła pół roku.

Oczywiście znam też sporą grupę osób, które robią kosmetyki od lat i bardzo to sobie chwalą. Na ogół zaczynały od prostych przepisów z netu, a teraz gdy już nabrały wprawy same modyfikują produkty.

Robicie kosmetyki w domu? Pochwalcie się rezultatami!
Chcecie robić, a nie możecie się zdecydować? No to może mały warsztat ze mną aby zacząć? Napisz lub zadzwoń jeśli chcesz spróbować robić kosmetyki, a wolisz zacząć pod okiem profesjonalisty.

„Niedoskonałości” surowców roślinnych

Robisz kosmetyki naturalne? Zdarzyło Ci się otworzyć słoik z surowcem tłuszczowym … a tam zbite grudy otoczone cieczą?

Wystarczy włożyć oliwę z oliwek do lodówki aby zauważyć, że na dnie pojawiają się białe grudki. Naturalne masło shea też na ogół rozwarstwia się i na dnie mamy stałą masę a na powierzchni ciecz.

Co jeśli surowiec wygląda jak na zdjęciu poniżej?

Czy to oznaka, że surowiec jest zły? Nie!

Oleje i masła roślinne zawierają frakcje, które w zależności od temperatury mogą przyjmować różny stan skupienia. Jak z takich  surowców korzystać? Przede wszystkim przed użyciem surowiec trzeba ujednolicić. Jeśli jest to oliwa przechowywana w lodówce należy ją odpowiednio wcześnie wyjąć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli to masło to trzeba ogrzać cały surowiec aby stał się płynny, a następnie albo dozować na ciepło albo ochłodzić cały czas mieszając i dozować już schłodzone masło.

A kiedy surowiec roślinny można uznać za zepsuty?

Przede wszystkim oleje roślinne źle przechowywane będą ulegać utlenianiu czyli jełczeniu. Takiego surowca nie wolno stosować gdyż produkty rozkładu mogą działać drażniąco i wywoływać stany zapalne. Jak to poznać? Przede wszystkim po zapachu gdyż jełczejący tłuszcz ma charakterystyczny zapach. Jednak przede wszystkim należy zwracać uwagę na termin przydatności surowca oraz sposób przechowywania aby nie przyśpieszać niekorzystnych zmian.

Zainteresowałam Cię tym tekstem? Na kursie: K3-Emolienty w produktach kosmetycznych dowiesz się wielu rzeczy na temat surowców tłuszczowych.  Możesz dołączyć kiedykolwiek się zdecydujesz!

 

Nowe kursy i szkolenia

18 marca 2019 rozpoczynają się kolejne edycje szkoleń on-line

1. Surowce i formy kosmetyczne – Zapoznanie się z usystematyzowaną wiedzą na temat surfaktantów, emolientów, zagęstników i form kosmetycznych. Szkolenie zawiera 4 kursy: K1El, K2El, K3El i K4El. – cena 550 PLN

2, Surowce i formy w chemii gospodarczej – Zapoznanie się z usystematyzowaną wiedzą na temat surfaktantów, zagęstników i form. Szkolenie zawiera 3 kursy: C1EL, C2EL i C3EL) – cena 350 PLN

18 marca 2019 rozpoczyna się nowy kurs on-line

1. Magiczny świat kompozycji zapachowych – Kurs obejmuje informacje na temat budowy i funkcjonowania zmysłu węchu, historii perfumerii, norm i przepisów, substancji zapachowych, kompozycje zapachowych w wyrobach, wyrobów perfumeryjnych oraz produkcji i dokumentacji. – cena 360 PLN

1 kwietnia 2019 zaczynamy nowe: kurs on-line oraz szkolenie blended learning

1. Kosmetyki z domowego laboratorium – on-line – Kurs podstawowy na temat kosmetyków DYI czyli „zrób to sam”. W ramach kursu zostaną przedstawione: podstawy prawne na temat kosmetyków, podstawowe wyposażenie domowego stanowiska do sporządzania kosmetyków, informacje na temat źródeł pozyskiwania receptur i surowców kosmetycznych, przykładowe receptury z opisem wykonania. – cena 150 PLN

2. Kosmetyki z domowej manufaktury – blended learning – Podstawy teoretyczne on-line i praktyczne (16 godzin) na temat kosmetyków DYI czyli „zrób to sam”. W ramach kursu zostaną przedstawione: podstawy prawne na temat kosmetyków, podstawowe wyposażenie domowego stanowiska do sporządzania kosmetyków, informacje na temat źródeł pozyskiwania receptur i surowców kosmetycznych, przykładowe receptury z opisem wykonania. W trakcie spotkań praktycznych kursanci naucza się podstaw samodzielnego wytwarzania kosmetyków. – cena 1000 PLN

Receptura 1. Krem nawilżający

Receptura, której wykonanie pokazuje film Krem nawilżający.

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 30g
A woda demineralizowana Aqua 65 19,5
B olej jojoba (złoty) zimnotłoczony Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 18 5,4
B olej arganowy (tradycyjny) Argania Spinosa Kernel Oil 2 0,6
B biobaza emulgujaca Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate 13 3,9
C eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 1 0,3
C witamina E (miks tokoferoli) Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 1 0,3
C olejek eteryczny q.s. 2 krople
  1. Naważyć do jednej zlewki składniki fazy A
  2. Naważyć do drugiej zlewki składniki fazy B
  3. Ogrzać zawartość zlewek na łaźni wodnej do ok. 70 st. C
  4. Przelać fazę A do fazy B i zmiksować (można użyć spieniacza ale należy uważać aby nie zrobić musu!)
  5. Po otrzymaniu mlecznej cieczy kontynuować mieszanie bagietką (pałeczką) szklaną do zgęstnienia i ochłodzenia kremu do 40 st. C
  6. Do ochłodzonego kremu dodać składniki fazy C i dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć do zdezynfekowanego szklanego słoiczka.

 

Olejek czy olej?

Chęć uatrakcyjnienia deklaracji marketingowych na opakowaniu doprowadziła do kompletnego bałaganu w stosowaniu określeń olej i olejek. A przecież to dwa różne surowce i to często o bardzo różnym działaniu.
Czym więc jest olej? Jest to surowiec tłuszczowy, otrzymywany przez tłoczenie dawniej wyłącznie nasion roślin oleistych, a obecnie także nasion wielu owoców (olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej z pestek truskawek). Głównym składnikiem oleju są triglicerydy kwasów tłuszczowych. W składzie INCI dość łatwo rozpoznać oleje gdyż nazwa składa się łacińskiej nazwy rośliny, informacji o pozyskaniu z nasion oraz informacji, że jest to olej na przykład: Helianthus Annuus Seed Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Fragaria Ananassa Seed Oil.
Czym jest olejek? To skrócona nazwa olejku eterycznego, czyli produktu otrzymywanego z surowców roślinnych przez destylację z parą wodną lub wodą albo przez wyciskanie lub odwirowanie skórek owoców (to głównie w przypadku cytrusów) albo przez suchą destylację drewna (olejki dziegciowe). W skład olejków wchodzą substancje zapachowe i jest to mieszanina różnych substancji chemicznych. Nazwa INCI olejku eterycznego zawiera nazwę rośliny informację o części użytej do pozyskania i słowo „oil” na przykład: Hyssopus Officinalis Leaf Oil (olejek hyzopowy).
No dobra, powiecie, że może to nie jest jednak taki wielki problem jak ktoś powie „olejek migdałowy” zamiast olej migdałowy. W przypadku tego oleju może i nie. Ale… rozmawiałam z klientką o działaniu „olejku grapefruitowego”. Rozmowa była zupełnie absurdalna do momenty gdy okazało się, że ona mówi o oleju z pestek grapefruita, a ja o olejku eterycznym. A wyjaśniło się dopiero gdy dała mi do ręki butelkę z produktem i tam znalazłam nazwę INCI: Citrus Grandis Seed Oil.

Jeśli po tym artykule czujesz, że potrzebujesz dowiedzieć się więcej na temat olejów zapisz się na kurs K5-Emolienty. A jeśli chcesz poznać Magiczny świat kompozycji zapachowych zapraszamy na kurs K11.