Olej z mikroalg

Mikroalgi – prokariotyczne i eukariotyczne fotosyntetyzujące organizmy

Mikroalgo mogą szybko rosnąć i żyć w trudnych warunkach dzięki ich jednokomórkowej lub nieskomplikowanej wielokomórkowej strukturze. Są one obecne we wszystkich ekosystemach na Ziemi, nie tylko wodnych, ale także lądowych. Stanowią jedną z najbardziej heterogenicznych grup organizmów. W zależności od gatunku mikroalgi mogą być bogatym źródłem białek, węglowodanów czy lipidów.

Czytaj dalej Olej z mikroalg

Surowce roślinne w kosmetykach cz. 3 – olej z nasion żurawin

Nasiona owoców – odpad czy źródło cennych składników?

Jeszcze do niedawna nasiona owoców stanowiły bezużyteczny odpad przemysłu spożywczego. Dzisiaj wykorzystuje się je jako źródło olejów stosowanych zarówno przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Przykładem może być olej z nasion żurawin (INCI: Vaccinium Macrocarpon Seed Oil). Czytaj dalej Surowce roślinne w kosmetykach cz. 3 – olej z nasion żurawin

“Niedoskonałości” surowców roślinnych

Robisz kosmetyki naturalne? Zdarzyło Ci się otworzyć słoik z surowcem tłuszczowym … a tam zbite grudy otoczone cieczą?

Wystarczy włożyć oliwę z oliwek do lodówki aby zauważyć, że na dnie pojawiają się białe grudki. Naturalne masło shea też na ogół rozwarstwia się i na dnie mamy stałą masę a na powierzchni ciecz.

Co jeśli surowiec wygląda jak na zdjęciu poniżej?

Czytaj dalej “Niedoskonałości” surowców roślinnych

Olejek czy olej?

Chęć uatrakcyjnienia deklaracji marketingowych na opakowaniu doprowadziła do kompletnego bałaganu w stosowaniu określeń olej i olejek. A przecież to dwa różne surowce i to często o bardzo różnym działaniu.
Czym więc jest olej? Jest to surowiec tłuszczowy, otrzymywany przez tłoczenie dawniej wyłącznie nasion roślin oleistych, a obecnie także nasion wielu owoców (olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej z pestek truskawek). Głównym składnikiem oleju są triglicerydy kwasów tłuszczowych. W składzie INCI dość łatwo rozpoznać oleje gdyż nazwa składa się łacińskiej nazwy rośliny, informacji o pozyskaniu z nasion oraz informacji, że jest to olej na przykład: Helianthus Annuus Seed Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Fragaria Ananassa Seed Oil.
Czym jest olejek? To skrócona nazwa olejku eterycznego, czyli produktu otrzymywanego z surowców roślinnych przez destylację z parą wodną lub wodą albo przez wyciskanie lub odwirowanie skórek owoców (to głównie w przypadku cytrusów) albo przez suchą destylację drewna (olejki dziegciowe). W skład olejków wchodzą substancje zapachowe i jest to mieszanina różnych substancji chemicznych. Nazwa INCI olejku eterycznego zawiera nazwę rośliny informację o części użytej do pozyskania i słowo „oil” na przykład: Hyssopus Officinalis Leaf Oil (olejek hyzopowy).
No dobra, powiecie, że może to nie jest jednak taki wielki problem jak ktoś powie „olejek migdałowy” zamiast olej migdałowy. W przypadku tego oleju może i nie. Ale… rozmawiałam z klientką o działaniu „olejku grapefruitowego”. Rozmowa była zupełnie absurdalna do momenty gdy okazało się, że ona mówi o oleju z pestek grapefruita, a ja o olejku eterycznym. A wyjaśniło się dopiero gdy dała mi do ręki butelkę z produktem i tam znalazłam nazwę INCI: Citrus Grandis Seed Oil.

Jeśli po tym artykule czujesz, że potrzebujesz dowiedzieć się więcej na temat olejów zapisz się na kurs K5-Emolienty. A jeśli chcesz poznać Magiczny świat kompozycji zapachowych zapraszamy na kurs K11.