Konserwanty
Konserwanty to substancje (związek chemiczny lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych.
Związki te hamują aktywność mikroorganizmów i zapobiegają powstawaniu produktów przemiany materii. Dzięki temu opóźniają proces obniżenia jakości wyrobu i ograniczają ewentualne podrażnienia skóry i błon śluzowych.
Czy każda substancja o działaniu antybakteryjnym jest konserwantem?
Nie w rozumieniu ustawy o kosmetykach. W załączniku do rozporządzenia wymienione są wszystkie substancje konserwujące dopuszczone do użycia w kosmetykach i nie ma tam olejków eterycznych.
No to olejek eteryczny ma działanie konserwujące czy nie?
Trzeba rozróżniać pojęcia konserwant i układ konserwujący. Konserwanty są wymienione w załączniku. Jednak nie same konserwanty odpowiadają za jakość produktu kosmetycznego. Są substancje, które wspomagają działanie konserwantów lub same wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe. Do tej ostatniej grupy wlicza się niektóre olejki eteryczne. Takim najbardziej znanym z działania przeciwdrobnoustrojowego jest olejek z drzewa herbacianego.
Czy wystarczy dodać olejek eteryczny zamiast konserwantu?
Na ogół niestety nie. Ze względu na ograniczenia ilościowe do stosowania niektórych olejków eterycznych dodana ilość jest zazwyczaj niewystarczająca do zabezpieczenia produktu. W jednym z artykułów badano skuteczność kilku olejków eterycznych i okazało się, że działają dość skutecznie przy stężeniu 2,5%. Sporo zależy od zastosowanego opakowania. Jeśli stosujesz opakowania airless lub jednorazowe saszetki (jedna porcja kosmetyku) wtedy olejki eteryczne mogą okazać się wystarczającym zabezpieczeniem. Jeśli robisz porcję kosmetyku na tydzień i przechowujesz w lodówce też powinno być OK. Zwróć jednak uwagę na słowo “powinno”. Nie ma pewności!
Ale ja chcę stosować olejki eteryczne i mieć pewność!
Nie ma problemu. Przygotuj porcję kosmetyku i oddaj do badania do laboratorium, które zajmuje się badaniem kosmetyków. Możesz zrobić standardowe badanie mikrobiologiczne oraz test stabilności. Jeśli badania wyjdą poprawnie wtedy będziesz mieć pewność.