Dzisiaj piąta część ogórkowego zawrotu głowy czyli ogórkowy krem nawilżający. Krem można stosować zarówno na dzień jak i na noc. Uzupełnia zabieg ogórkowy złożony z oczyszczania ogórkowym płynem micelarnym, tonizacji ogórowym tonikiem, regeneracji żelową maską ogórkową.
Surowce do zrobienia kremu ogórkowego
W przypadku kremu nie ma znaczenia czy użyjesz klarowany czy nieklarowany sok ogórkowy. Sok przed dodaniem do kremu należy ogrzać do 40 stopni celsjusza.
Sposób przechowywania i stosowanie
Krem najlepiej przechowywać w ciemnym słoiczku. Jeżeli nie dodajesz konserwantu krem należy przechowywać w lodówce. Jako produkt na bazie świeżych owoców krem jest podatny na rozwój pleśni.
Najlepiej stosować po umyciu i stonizowaniu skóry twarzy.
Receptura i sposób przygotowania
Obejrzyj film i przystąp do działania! Receptura pod filmem! Wolisz zrobić krem ze mną? A może chcesz przygotować wszystkie kosmetyki z serii ? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!
Receptura, której wykonanie pokazuje film.
Sposób użycia. Stosować na twarz i dekolt rano i wieczorem.
Faza | Nazwa handlowa | INCI | Zawartość [%] | masa na 50g |
A | woda demineralizowana | Aqua | 55,5 | 27,75 |
A | glikol | Propylene Glycol | 3,0 | 1,5 |
B | sok z surowego ogórka | Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice | 12 | 6 |
C | Olivem 1000 (ECOSPA) | Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate | 8 | 4 |
D | olej z nasion winogron (ECOSPA) | Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil | 16 | 8 |
D | olej jojoba | Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil | 4 | 2 |
D | witamina E | Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oi | 0,5 | 0,25 |
E | eco konserwant płynny | Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid | 1 | 0,5 |
- Naważyć do zlewki składniki fazy wodnej A, wymieszać i ogrzać do 75 st. C.
- Naważyć do zlewki składniki fazy C, wymieszać i ogrzać do 75 st. C.
- Wlać fazę A do fazy C i intensywnie mieszać (mikserem do mleka lub kuchennym)
- Dodać sok ogórkowy (faza B) ogrzany do 40 st. C i intensywnie mieszać do schlodzenia mieszaniny.
- Gdy krem będzie miał poniżej 40 st. C dodać miks tokoferoli (faza D) oraz konserwant (faza E)
- Przełożyć do zdezynfekowanego słoiczka.