Dzisiaj druga część ogórkowego zawrotu głowy czyli płyn micelarny.
Ja użyłam nieklarowanego soku z ogórka ale jeśli nie lubisz mętnych płynów użyj tylko klarownej fazy (sok z ogórka musi odstać co najmniej 12 godzin, koniecznie w lodówce). Nieklarowany płyn micelarny należ wstrząsnąć przed użyciem. A jak zrobić płyn micelarny? Zobacz relację krok po kroku i spróbuj sam!
Najlepiej przechowywać płyn w ciemnej butelce gdyż jest podatny na utlenianie. Jeśli nie dodajesz przeciwutleniaczy przygotuj porcje na tydzień.
Obejrzyj film i przystąp do działania! receptura pod filmem! Wolisz zrobić płyn ze mną? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!
Receptura, której wykonanie pokazuje film.
Faza | Nazwa handlowa | INCI | Zawartość [%] | masa na 50g |
A | woda demineralizowana | Aqua | 67,3 | 33,65 |
A | glikol propylenowy | Propylene Glycol | 0,5 | 0,25 |
A | pantenol | Panthenol | 0,5 | 0,25 |
B | sok z surowego ogórka | Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice | 30 | 15 |
C | biosolubilizator (ECOSPA) |
Caprylyl/Capryl Glucoside, Aqua, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Citric Acid, Polyglyceryl-6 Oleate, Sodium Surfactin | 1,2 | 0,6 |
C | eco konserwant płynny | Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid | 0,5 | 0,25 |
- Naważyć do zlewki składniki fazy A
- Naważyć na szalce składniki fazy C
- Przenieść fazę C do fazy A i wymieszać
- Dodać sok z ogórka (faza B) i wymieszać.
- Przelać do zdezynfekowanej butelki.