Receptura 2. Ogórkowy płyn micelarny

Dzisiaj druga część ogórkowego zawrotu głowy czyli płyn micelarny.

Ja użyłam nieklarowanego soku z ogórka ale jeśli nie lubisz mętnych płynów użyj tylko klarownej fazy (sok z ogórka musi odstać co najmniej 12 godzin, koniecznie w lodówce). Nieklarowany płyn micelarny należ wstrząsnąć przed użyciem. A jak zrobić płyn micelarny? Zobacz relację krok po kroku i spróbuj sam!

Najlepiej przechowywać płyn w ciemnej butelce gdyż jest podatny na utlenianie. Jeśli nie dodajesz przeciwutleniaczy przygotuj porcje na tydzień.

Obejrzyj film i przystąp do działania! receptura pod filmem! Wolisz zrobić płyn ze mną? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!


Receptura, której wykonanie pokazuje film.

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 50g
A woda demineralizowana Aqua 67,3 33,65
A glikol propylenowy Propylene Glycol 0,5 0,25
A pantenol Panthenol 0,5 0,25
B sok z surowego ogórka Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice 30 15
C biosolubilizator
(ECOSPA)
Caprylyl/Capryl Glucoside, Aqua, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Citric Acid, Polyglyceryl-6 Oleate, Sodium Surfactin 1,2 0,6
C eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 0,5 0,25
  1. Naważyć do zlewki składniki fazy A
  2. Naważyć na szalce składniki fazy C
  3. Przenieść fazę C do fazy A i wymieszać
  4. Dodać sok z ogórka (faza B) i wymieszać.
  5. Przelać do zdezynfekowanej butelki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *