Ogórkowy zawrót głowy czyli linia kosmetyków ogórkowych DIY

Lubisz naturalne kosmetyki? No to do dzieła.

Zrobimy linię kosmetyków ogórkowych, w której będą:

  • płyn micelarny,
  • tonik,
  • maska
  • krem regenerujący.

Wszystko zielone i pachnące ogórkiem!

Zaczynamy od przygotowania soku z ogórka ale nie wyrzucamy pulpy, która pozostaje po odciśnięciu soku gdyż wykorzystamy ją do zrobienia maski. Obejrzyj krótki film o przygotowaniu surowca.


Jeśli nie lubisz mętnych płynów i toników przed przystąpieniem do przygotowania tych kosmetyków odstaw sok na noc do lodówki aby się wyklarował.

Niekonserwowany sok i pulpę przechowuj w ciemnych, szklanych pojemnikach nie dłużej niż 24 godziny.

Co cennego jest w ogórku?

W medycynie ludowej sok z ogórka stosowano do oczyszczania skóry i łagodzenia poparzeń słonecznych. Był polecany jako przeciwzmarszczkowy.

Główne składniki owocu ogórka to węglowodany, witamina C, aminokwasy (kwas glutaminowy, arginina, kwas asparginowy, leucyna, alanina, valina, izoleucyna, lizyna, tyrozyna, prolina, histydyna, metionina, tryptofan), kwas kawowy,  jony: potasu, wapnia, magnezu, żelaza,  manganu, kwas alfa-linolenowy i fosfolipidy (fragmenty ścian komórkowych), triglicerydy (w pestkach), fitosterole, kukurbitacyna (C, B, E), związki fosforu, alfa-tokoferol i beta-karoten. W zależności od źródeł pojawia się też informacja o obecności  kwasu mlekowego i kukurbitacyny D. Ekstrakty owocu ogórka (200 μg/ml charakteryzują się wartością SPF 0.67±0.54. Doniesienia literaturowe potwierdzają działanie wybielające i nawilżające emulsji z ekstraktem z owocu ogórka.

Tak więc kosmetyki z ogórkiem będą działały przeciwstarzeniowo, rozjaśniająco, będą łagodziły podrażnienia.

Pulok K. Mukherjee, Neelesh K. Nema, Niladri Maity, Birendra K. Sarkar, Phytochemical and therapeutic potential of cucumber Fitoterapia 84 (2013) 227–236

Chcesz się dowiedzieć więcej o składnikach nawilżających zapisz się na kurs o emolientach (K3EL)!

Kosmetyki DIY

Od kilku lat trwa trend na własne kosmetyki. W sumie nie widzę w tym nic złego. Czasem jedynie niepokoi mnie, że osoba, która nie ma wiedzy na temat składników, ich oddziaływania z innymi surowcami, wpływu na skórę może sobie zrobić krzywdę.

Powiecie: bez przesady!

Zgoda, jeśli robisz kosmetyki według opracowanej receptury i ściśle trzymasz się założeń nic się nie stanie. Ale znam przypadki gdy dziewczyna zastosowała więcej AHA aby lepiej zadziałało i trzymała tyle co normalnie. Poparzenia chwilę schodziły. Inna osoba nie chciała konserwantów ale zapakowała krem do słoiczka i używała przez miesiąc. Zakażenie bakteryjne leczyła pół roku.

Oczywiście znam też sporą grupę osób, które robią kosmetyki od lat i bardzo to sobie chwalą. Na ogół zaczynały od prostych przepisów z netu, a teraz gdy już nabrały wprawy same modyfikują produkty.

Robicie kosmetyki w domu? Pochwalcie się rezultatami!
Chcecie robić, a nie możecie się zdecydować? No to może mały warsztat ze mną aby zacząć? Napisz lub zadzwoń jeśli chcesz spróbować robić kosmetyki, a wolisz zacząć pod okiem profesjonalisty.

Nowe kursy i szkolenia

18 marca 2019 rozpoczynają się kolejne edycje szkoleń on-line

1. Surowce i formy kosmetyczne – Zapoznanie się z usystematyzowaną wiedzą na temat surfaktantów, emolientów, zagęstników i form kosmetycznych. Szkolenie zawiera 4 kursy: K1El, K2El, K3El i K4El. – cena 550 PLN

2, Surowce i formy w chemii gospodarczej – Zapoznanie się z usystematyzowaną wiedzą na temat surfaktantów, zagęstników i form. Szkolenie zawiera 3 kursy: C1EL, C2EL i C3EL) – cena 350 PLN

18 marca 2019 rozpoczyna się nowy kurs on-line

1. Magiczny świat kompozycji zapachowych – Kurs obejmuje informacje na temat budowy i funkcjonowania zmysłu węchu, historii perfumerii, norm i przepisów, substancji zapachowych, kompozycje zapachowych w wyrobach, wyrobów perfumeryjnych oraz produkcji i dokumentacji. – cena 360 PLN

1 kwietnia 2019 zaczynamy nowe: kurs on-line oraz szkolenie blended learning

1. Kosmetyki z domowego laboratorium – on-line – Kurs podstawowy na temat kosmetyków DYI czyli „zrób to sam”. W ramach kursu zostaną przedstawione: podstawy prawne na temat kosmetyków, podstawowe wyposażenie domowego stanowiska do sporządzania kosmetyków, informacje na temat źródeł pozyskiwania receptur i surowców kosmetycznych, przykładowe receptury z opisem wykonania. – cena 150 PLN

2. Kosmetyki z domowej manufaktury – blended learning – Podstawy teoretyczne on-line i praktyczne (16 godzin) na temat kosmetyków DYI czyli „zrób to sam”. W ramach kursu zostaną przedstawione: podstawy prawne na temat kosmetyków, podstawowe wyposażenie domowego stanowiska do sporządzania kosmetyków, informacje na temat źródeł pozyskiwania receptur i surowców kosmetycznych, przykładowe receptury z opisem wykonania. W trakcie spotkań praktycznych kursanci naucza się podstaw samodzielnego wytwarzania kosmetyków. – cena 1000 PLN

Olej czy macerat?

Często spotykam się z określeniem olej nagietkowy, olej z centelli czy olej (olejek) marchewkowy. Czym właściwie są te produkty skoro ani nagietek, ani wąkrota azjatycka ani tym bardziej marchew nie są roślinami oleistymi (takimi, w których tłuszcze stanowią co najmniej 15% suchej masy masy)? Wszystkie wspomniane surowce to maceraty czyli olejowe ekstrakty z roślin. Tak więc bazą jest olej (słonecznikowy, oliwa z oliwek), w którym rozpuściły się składniki zawarte w roślinie. Istotna jest informacja z jakiej części rośliny zrobiono macerat gdyż inne substancje znajdą się w wyciągu z kwiatów, a inne z korzenia. Nie bez znaczenia jest też rodzaj zastosowanego oleju. Dlatego też na opakowaniu maceratu powinien znajdować się skład INCI. Poprawna nazwa maceratu powinna zawierać łacińską nazwę rośliny (np. Heliantus Annus), część z której pozyskano olej (np. seed) oraz określenie „oil”. Informacja o roślinie, z której otrzymano macerat powinna zawierać nazwę łacińską rośliny (np. Calendula Officinalis), część którą poddano maceracji (np. flower) oraz określenie „extract”.
Przykładowe, znalezione w sieci maceraty:
Olej marchewkowy – Skład INCI: Helianthus Annus Seed Oil, Daucus Carota Sativa
Olej nagietkowy – Skład INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil and Calendula Officinalis Flower Extract
Olej z centella asiatica – Skład INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Centella Asiatica Extract

Receptura 1. Krem nawilżający

Receptura, której wykonanie pokazuje film Krem nawilżający.

Faza Nazwa handlowa INCI Zawartość [%] masa na 30g
A woda demineralizowana Aqua 65 19,5
B olej jojoba (złoty) zimnotłoczony Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 18 5,4
B olej arganowy (tradycyjny) Argania Spinosa Kernel Oil 2 0,6
B biobaza emulgujaca Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate 13 3,9
C eco konserwant płynny Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid 1 0,3
C witamina E (miks tokoferoli) Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 1 0,3
C olejek eteryczny q.s. 2 krople
  1. Naważyć do jednej zlewki składniki fazy A
  2. Naważyć do drugiej zlewki składniki fazy B
  3. Ogrzać zawartość zlewek na łaźni wodnej do ok. 70 st. C
  4. Przelać fazę A do fazy B i zmiksować (można użyć spieniacza ale należy uważać aby nie zrobić musu!)
  5. Po otrzymaniu mlecznej cieczy kontynuować mieszanie bagietką (pałeczką) szklaną do zgęstnienia i ochłodzenia kremu do 40 st. C
  6. Do ochłodzonego kremu dodać składniki fazy C i dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć do zdezynfekowanego szklanego słoiczka.

 

Formy fizykochemiczne cz.1

Emulsja jest formą fizykochemiczną, w której skład wchodzą minimum dwie niemieszające się ze sobą ciecze. Każda z cieczy tworzy odrębną fazę tego układu. Jedna z nich jest fazą zewnętrzną – ciągłą, druga zaś stanowi fazę wewnętrzną – rozproszoną. Faza wewnętrzna ma formę kropli zdyspergowanych w fazie ciągłej. Wyróżniamy emulsje olej w wodzie (o/w), w której fazą zewnętrzną jest ciecz polarna (woda – w) a fazą wewnętrzną ciecz niepolarna (olej – o). Drugim rodzajem jest układ w którym fazą ciągłą jest ciecz niepolarna (o) a fazą rozproszoną ciecz polarna (w) określana jako emulsja woda w oleju (w/o). Warto pamiętać, że za typ emulsji odpowiada emulgator.

NOWY KURS! Transport przeznaskórkowy w kosmetologii

15 lutego zapraszamy na kolejny, NOWY kurs on-line: „Transport przeznaskórkowy w kosmetologii”.

Kurs obejmuje zagadnienia związane z przenikaniem składników kosmetyków przez skórę. Uczestnicy kursu poznają czynniki decydujące o możliwości przenikania substancji czynnych, możliwe drogi transportu przeznaskórkowego oraz czynniki inicjujące, przyspieszające oraz hamujące ten proces. Podczas kursu poruszone zostaną zagadnienia dotyczące systemów nośnikowych oraz innych metod zwiększania biodostępności substancji aktywnych, w tym wpływ formy fizykochemicznej kosmetyku na transport przeznaskórkowy.

Cena: 160 PLN

NOWY KURS! Transport przeznaskórkowy w kosmetologii

15 lutego zapraszamy na kolejny, NOWY kurs on-line: „Transport przeznaskórkowy w kosmetologii”.

Kurs poprowadzi mgr inż Magdalena Krulikowska. Kurs obejmuje zagadnienia związane z przenikaniem składników kosmetyków przez skórę. Uczestnicy kursu poznają czynniki decydujące o możliwości przenikania substancji czynnych, możliwe drogi transportu przeznaskórkowego oraz czynniki inicjujące, przyspieszające oraz hamujące ten proces. Podczas kursu poruszone zostaną zagadnienia dotyczące systemów nośnikowych oraz innych metod zwiększania biodostępności substancji aktywnych, w tym wpływ formy fizykochemicznej kosmetyku na transport przeznaskórkowy.