Nasiona owoców – odpad czy źródło cennych składników?
Jeszcze do niedawna nasiona owoców stanowiły bezużyteczny odpad przemysłu spożywczego. Dzisiaj wykorzystuje się je jako źródło olejów stosowanych zarówno przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Przykładem może być olej z nasion żurawin (INCI: Vaccinium Macrocarpon Seed Oil).
Olej z nasion żurawin (INCI: Vaccinium Macrocarpon Seed Oil)
Olej z pestek żurawin ma kolor od żółtego po ciemnozielony oraz zapach i smak lekko orzechowo – owocowy. Na zapach oleju ma wpływ obecność kwasu wanilinowego oraz homowanilinowego. Indeks OSI oleju z nasion żurawin wynosi od 6,22 do 7,90 godzin. W zestawieniu z olejami z nasion truskawek czy malin, olej z nasion żurawin jest więc mniej podatny na utlenianie. Olej z nasion żurawin dzięki wysokiej zawartości WKT, zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, a fitosterole wzmacniają barierę ochronną skóry zmniejszając tym samym TEWL. Olej ten stanowi bogate źródło naturalnych przeciwutleniaczy takich jak polifenole i tokoferole. Olej z nasion żurawin zawiera większość homologów tokoferoli i tokotrienoli. Wśród fitosteroli zawartych w oleju z nasion żurawin dominuje β – sitosterol, a charakterystycznym fitosterolem występującym w oleju żurawinowym jest Δ7 – sitosterol. Olej ten jest emolientem, który będzie pośrednio wpływał na poprawę nawilżenia skóry.
Więcej o emolientach dowiesz się na kursie: K3EL – Emolienty w produktach kosmetycznych.
Zastosowanie oleju z pestek żurawin
Takie właściwości oleju z nasion żurawin sprawiają, że może być składnikiem kosmetyków do cery normalnej, suchej, mieszanej, jak również dojrzałej i wrażliwej, sprawdzi się również w pielęgnacji cery mieszanej i skłonnej do trądziku, w której obserwowany jest spadek zawartości kwasu linolowego w składzie sebum.