Żelowa maseczka ogórkowa
Dzisiaj czwarta część ogórkowego zawrotu głowy czyli żelowa maska.
Maska ma za zadanie nawilżyć i wygładzić naskórek. Pod maskę można zastosować serum olejowe.
Surowce do zrobienia maski
Ja użyłam nieklarowanego soku z ogórka ale jeśli nie lubisz mętnych płynów użyj tylko klarownej fazy (sok z ogórka musi odstać co najmniej 12 godzin, koniecznie w lodówce). Nieklarowany tonik należ wstrząsnąć przed użyciem. Pozostałe surowce znajdziesz w swojej szafce kuchennej (mąka kartoflana) lub kupisz w dowolnym sklepie z surowcami kosmetycznymi
Sposób przechowywania i stosowanie
Maskę najlepiej przechowywać w ciemnym słoiczku w lodówce. Jako produkt na bazie świeżych owoców maska jest bardzo podatna na rozwój pleśni. Najlepiej stosować po umyciu i stonizowaniu skóry twarzy. Należy nałożyć maskę na twarz, a następnie po 10 minutach zmyć ją woda lub zetrzeć ręcznikiem.
Receptura i sposób przygotowania
Obejrzyj film i przystąp do działania! Receptura pod filmem! Wolisz zrobić maskę ze mną? Napisz (beata.domagalska@bewude.com.pl) i umów się na warsztaty u mnie lub on-line!
Receptura, której wykonanie pokazuje film.
Sposób użycia. Stosować na twarz i dekolt. Nałożyć na 10 do 15 minut a następnie zetrzeć ręcznikiem lub spłukać wodą.
Faza | Nazwa handlowa | INCI | Zawartość [%] | masa na 50g |
A | woda demineralizowana | Aqua | 20 | 10 |
A | mąka kartoflana | Starch | 3,5 | 1,75 |
B | woda demineralizowana | Aqua | 24 | 12 |
C | sok z surowego ogórka | Cucumis sativus (Cucumber) Fruit Juice | 12 | 6 |
C | pulpa ogórkowa | Cucumis sativus (Cucumber) Fruit | 36 | 18 |
D | glikol propylenowy | Propylene Glycol | 1,5 | 0,75 |
D | pantenol | Panthenol | 1 | 0,5 |
D | olej jojoba | Simmondsia Chinensis Seed Oil | 1 | 0,5 |
E | eco konserwant płynny | Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid | 0,5 | 0,25 |
- Naważyć do zlewki składniki fazy wodnej A i wymieszać.
- Wodę z fazy B zagotować i wlać do niej fazę A. Ogrzewać ciągle mieszając do uzyskania jednolitego żelu (konsystencja “gęstego” kisielu). Żel ochłodzić do temperatury pokojowej.
- Dodać kolejno składniki fazy C i wymieszać.
- Dodać kolejno składniki fazy D i wymieszać.
- Dodać konserwant (faza D)
- Przełożyć do zdezynfekowanego słoiczka.